De mavo-afdeling van onze scholengemeenschap is aangesloten bij het ELOS-netwerk. ELOS staat voor Europa als Leeromgeving Op Scholen. In dit kader vindt er jaarlijks een aantal uitwisselingen met buitenlandse partnerscholen plaats.
Op dit moment hebben wij een 2 jarig Comenius-project samen met Denemarken, Engeland, Frankrijk, Spanje, Italië, Turkije, Tsjechië, Bulgarije en Polen.
Van 11 – 15 maart vond de eerste uitwisseling van dit project plaats bij onze partnerschool in Przykona, Polen.
Alle leerlingen van Mavo-2 kregen de kans om een motivatiebrief in te leveren. Hierin moesten zij aangeven waarom zij in aanmerking wilden komen om mee te gaan op deze reis.
6 leerlingen ( 3 jongens en 3 meisjes) werden uiteindelijk geselecteerd.
Maar …… toen begon het ! Er moest een presentatie gemaakt worden over een Europese kunstenaar. In het Engels ! Er werd gekozen voor Monet. Wekelijks kwamen we bij elkaar om hieraan te werken. Als oefening werd de presentatie alvast een keer voor de ouders gehouden.
Maandagmorgen 11 maart verzamelden toch wel wat gespannen leerlingen en ouders zich op het centraal station. Het grote avontuur kon beginnen ! De fyra reed zomaar en op Schiphol verliep alles soepel. Voor sommigen de eerste vliegervaring !
In Warschau aangekomen stonden de Italiaanse en Spaanse leerlingen met hun begeleiders al te wachten om samen met ons per bus naar Przykona te reizen. De eerste contacten werden gelegd. Vooral de Italiaanse meisjes waren meteen populair !
In de school in Prykona waren de Poolse leerlingen met hun ouders al aanwezig om hun gast te begroeten en mee naar huis te nemen. De meesten hadden van te voren al e-mailcontact gehad en na al het gechat waren de ontmoetingen allerhartelijkst !
De volgende ochtend was het officiële welkom in de school. De burgemeester en de gouverneur van de provincie waren ook aanwezig. De schoolband zorgde voor een muzikale omlijsting van hoog niveau. Daarna begon de eerste ronde van de presentaties over kunstenaars en kunststromingen. Tussendoor kregen de leerlingen workshops terwijl de docenten in de tussentijd vergaderden.
’s Middags op tijd naar huis omdat we de volgende ochtend voor dag en dauw per bus naar Krakau vertrokken. 6 uur reizen was voor onze leerlingen geen enkel bezwaar : er werd honderduit gekletst ( in het Engels !) en geprobeerd elkaars taal te spreken, wat hilarische toestanden gaf.
Bij Krakau werden de zoutmijnen bezocht : werkelijk indrukwekkend !
Vervolgens met z’n allen naar een hotel. Ook iets wat voor sommigen een nieuwe ervaring was. De Poolse leerlingen verbleven 2 aan 2 samen met hun gast op de kamer. Het was een feest maar we waren blij dat er een andere gasten in het hotel verbleven ……
De volgende dag werd het kasteel van Krakau bezocht in de snijdende kou. Vooral de zuiderlingen waren half bevroren, maar wel heel gelukkig met de sneeuw waar ze foto’s van bleven maken !
Vervolgens moe maar voldaan met de bus terug naar Prykona voor de laatste nacht.
Vrijdagochtend 15 maart viel het afscheid soms zwaar. Er werd over en weer beloofd om contact te houden en er werden al afspraken voor de vakanties gepland. We deelden de bus naar het vliegveld met de Denen.
Vervolgens op naar Schiphol, waar de ouders hun kind weer in hun armen konden sluiten. Hoewel de leerlingen graag wat langer in Polen waren gebleven, waren ze toch wel heel bij hun ouders weer te zien.
Het was een geweldige ervaring en wat er deze dagen geleerd is kan je niet vinden in een boek. Het beeld dat de meesten van Polen hadden is totaal veranderd : wat zijn die mensen gastvrij !